Magevennlig havregrøt

oatmeal havregrøt havre grøt sunn næringsrik

Not your regular oatmeal! Visste du at korn blir lettere å fordøye og du får bedre opptak av næringsstoffene hvis du bløtlegger de? Dessuten har jeg et enkelt triks som gjør grøten enda mer næringsrik og gir deg mer energi utover formiddagen.

oatmeal havregrør havre grøt sunn næringsrik

Disse stoffene som hemmer næringsopptaket og kan være problematisk for fordøyelsen vår, kalles for antinæringsstoffer. Prøv for eksempel å google fytinsyre. Det er enkelt å tenke at “man kan ikke gå rundt å være redd for alt, i 2019 så er jo alt skadelig, man skal jo leve også”! Når det kommer til antinæringsstoffer er nok problemet større enn mange er klar over, og de fleste har nok ikke hørt om det en gang! Har du? Veldig mange som sliter med fordøyelsen og plager knyttet til dette kunne fått et nytt liv dersom de hadde tatt enkle grep i kosten sin. Jeg skal fortelle deg hvordan, under oppskriften:

Dette trenger du:
1 dl havregryn eller havremel (knuser gryn i blenderen til mel)
1 liten ss fullkorn rugmel
1 dl vann
1 klype salt
1 klunk epleeddik eller helst surdeigsstarter

1 dl valgfri melk (jeg bruker helmjølk)
1 klype kardemomme
1 egg

Sånn gjør du:
Legg havren i vann og tilsett rug, salt og eddik/surdeigsstarter. La det stå på benken over natten (minst 7 timer, helst 12 timer). Deretter har du alt i en kjele, koker opp med melk og rører inn kardemomme. Og trikset som gir deg mer næring og energi utover formiddagen? Rør inn et egg før servering! enkelt er det.

Hvordan har denne bløtlegginsprossessen gjort havren mer fordøyelig?
Fytase som trengs for å bryte ned fytinsyre blir ødelagt ved varmebehandling, og havren du kjøper i butikken er ofte varmebahandlet (lettkokt havre for eksempel).

Ved å tilsette rugmel tilfører du denne fytasen til havren igjen, og sammen med salt og syre fra eddik / surdeigsstarter legger du til rette for et miljø hvor disse stoffene og melkesyrebakterier trives og kan gjøre jobben sin, og det produseres det et langt mer fordøyelig måltid på kjøkkenbenken din over natten, uten at du trenger å gjøre noe annet enn å blande det sammen kvelden i forveien. Det er akkurat samme prinsipp som når man baker surdeigsbrød, og er grunnen til at jeg anbefaler surdeig fremfor vanlig brød.

I love it!!

oatmeal havregrøt havre grøt sunn næringsrik

Her har jeg toppa grøten min men hakka mørk sjokoalde, rips fra fryseren, peanøttsmør og walnøtter. Er det hyklersk av meg hvis jeg sier at nøtter også inneholder antinæringsstoffer? Vel, det gjør det, men la oss ikke gå helt over styr nå! Haha, kos deg med den magevennlige grøten din!

I love you all, ta vare på deg selv, god helg!

Barnslig gryte med masse grønnsaker

gryte kålstuing hvit saus grønnsaker til barn

Jeg veit ikke helt hvorfor jeg syns denne retten er barnslig, men det er på en måte en gryte som jeg veit at jeg ville elsket da jeg var barn, og som jeg med glede gafler i meg som voksen. Når jeg delte den på story på Instagram for et par dager siden så var det i alle fall mange voksne som ville ha oppskrift, så her kommer den!

gryte kålstuing hvit saus grønnsaker til barn

Du kan i utgangspunktet ha akkurat hva du vil i gryta. Jeg liker å støtte lokale bønder som driver økologisk, og handler kjøtt og egg via min lokale REKO-ring. Derfor prøver jeg å bruke så mye som mulig av ingredienser derifra i maten jeg lager, men du bruker selvsagt det du har for hånden.

Dette hadde jeg i gryta:

Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 liter øko helmelk
6 øko egg (fra REKO-ringen)

Havsalt
2 ts pepper
1 klype muskat
1 ss tørket ramsløk
2 ss tørket oregano


Innhold:
1 hel purre
1 hel kålhode
1 øko julepølse (fra REMA 1000 Kolonihagen, hamstret i jula)
200 gram øko bacon (fra REKO-ringen, Virgenes Andelsgård)
5 dl valgfri pasta


Slik gjør jeg:
– Jeg starter med å lage hvit saus. Lag jevning med smør og mel, spe på med melk og gi det et oppkok under omrøring. Smak til med salt og ha i krydder. Rør inn eggene. Eggene gir sausen mer næring, smak og god konsistens. La stå på lav varme til resten er ferdig.

– Kutt bacon i terninger eller biter og steik i panna. Ha baconet i gryta.

– Kutt kålhodet og purre i strimler og steik i smør eller fettet fra baconet til strimlene er møre og blanke, og ha i gryta. Det blir veldig mye kål av et helt hode, så jeg måtte steike i to omganger.

– Kok valgfri pasta etter anvisning på pakken og ha i gryta.

– Kutt pølse i terninger og ha i gryta.


gryte kålstuing hvit saus grønnsaker til barn

Dette er en stor oppskrift. Jeg liker å lage masse mat av ganger når jeg først lager mat, slik at jeg kan ha rester i kjøleskapet eller fryseren til travle dager.

Håper du har en god lørdag, og husk å legge igjen en kommentar hvis du likte oppskriften eller sjekk meg ut Instagram: Lisamalenee, så blir jeg superhappy! <3