Krydret og varmende Golden latte uten melk

Golden milk, eller gullmelk, har tatt verden med storm, og denne styrkende drikken er perfekt å kose seg med nå som høstmørket og kulda kommer krypende. Når immunforsvaret jobber på høygir og en bør holde senga og la kropp og fordøyelse hvile, da bytter jeg ut kaffen med gullmelk, og jeg drikker det hele dagen lang. Jeg har blitt syk (igjen…) og da er det så deilig å ha noe varmt, fyldig og nærende å gi til kroppen. I tillegg til å være uten melk (laktosefri) så er denne drikken vegansk og inneholder godt plantefett og litt proteiner. Du trenger en blender eller stavmikser for denne oppskiften. 

 

vegansk golden latte uten melk

Krydret, fyldig og varmende gullmelk-latte 💛
En kopp varmt vann, ca. 2,5 dl.
1 ss hampfrø
1 ss kokosmelk
1 liten ss lønnesirup
1 ts gurkemeiepaste
Ha alt i en blender og blend godt i 1 min til alle hampfrøene er 

Gurkemeiepaste lager du ved å koke opp
1 dl gurkemeiepulver
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1 ts pepper
1 ts ingefærpulver
1 ss kokosolje
2-3 dl vann.

La det putre i 10 min, spe på mer vann om nødvendig, og ha på glass. Holder seg i kjøleskap ca. 1 uke.

Kos deg med en varm kopp gullmelk utover høsten. 🧡🍂 

 

vegansk golden latte uten melk

 

vegansk golden latte uten melk

 

vegansk golden latte uten melk

 

 

 

Kremet frokostgrøt med rå eplekompott

Når jeg postet denne frokostgrøten på storien min på instagram i dag så fikk jeg mange meldinger av folk som ønsket seg oppskriften. Can´t blame them! Denne er råågod! Epler er i sesong nå, så hvis du er så heldig å ha et epletre i hagen er jo dette perfekt! Ellers finner du norske epler i butikken også. Jeg tror vi bare skal la vær å gå rundt grøten (hehehe) og gå rett på sak. Enjoy! 

 

grøt kaldgrøt havregrøt havre eplemos eplekompott chiagrøt frokost

 

Nok til 2 porsjoner: 

Havre- og bokhvetegrøt
1 dl havregryn
1 dl bokhvete (eller 1 ekstra dl havre)
4 dl vann
1/2 ts kanel
1/2 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg (for en mer næringsrik og kremet grøt)

Legg havre og bokhvete i 2 dl vann og saltet over natten. Kjør blandningen i blender til en myk konsistens. Tilsett resten av vannet og krydderet og kok opp. Klekk i egget og rør godt når grøten er ferdig. 

 

Chiapudding:
2 ss chiafrø
1 dl valgfri melk

Bland sammen og la stå på benken over natten

 

Rå eplekompott
2 epler
1 ts kanel
1 ts kardemomme
2 ts kokosblomstsukker

Fjern frøkjernen i eplene og blend alle ingrediensene godt. 

 

 

Det er stilig og servere grøten i gjennomsiktige glass. Fyll bunnen med havregrøten, så et lag med chiapudding og avslutt med eplekompotten. Som topping har jeg brukt hjemmelaget granola (eller bruk din favoritt!) og kakaobiter / kakaonibs. 

Oppskriften på min hjemmelagde granola finner du her! 

Lag flere lag om du ønsker! Hva med et lag med varme bær eller fyldig nøttesmør? 

 

grøt kaldgrøt havregrøt havre eplemos eplekompott chiagrøt frokost

 

grøt kaldgrøt havregrøt havre eplemos eplekompott chiagrøt frokost

 

 

 

 

Hva er fermentert drikke?

Jeg eeelsker fermentert drikke! Det er søtt og syrlig og inneholder kullsyre, nesten som brus. Jeg har faktisk nesten ikke drukket brus siden jeg startet med å lage fermentert drikke, det er en veldig god erstatning for brus og i tillegg mye sunnere!

Fermentert drikke inneholder levende probiotika (melkesyrebakterier), organiske syrer, gjær og enzymer, det er lekende lett å lage og det finnes uendelig mange varianter av både type og smak. Det er egentlig fantasien som setter grenser!

kombucha
Kombucha med bringebær

 

 

Fermenterte drikker er veldig i vinden for tiden men er uansett ikke noe nytt, kineserene startet med fermentert drikke for ca. 5000 år siden til medisinsk bruk og alle verdensdeler har sine egne oppskrifter som har gått i arv i generasjoner. Noen tillegger fermentert drikke nærmest magiske egenskaper ved at det visstnok helbreder sykdom og mange med fordøyelsesproblemer kan fortelle at de opplever å få et helt nytt liv. Forskningen er ikke utelukkende enig i alt dette, og selv vil jeg ikke påstå at fermentert drikke kommer til å endre livet ditt, men å bytte ut brus med fermentert drikke kan allikevel anbefales. Også smaker det jo såå godt!

Fermentering er en prossess som kalles melkesyregjæring. Det er en prossess hvor sukker gjæres og lager alkohol, hvor alkoholen igjen brytes ned til organiske syrer ved hjelp av melkesyrebakterier. Sukkeret som brukes kan være for eksempel vanlig rørsukker, fra fersk frukt eller honning. 

 

jun
Jun med aprikos og mynteblader

 

 

De vanligste fermenterte drikkene er kombucha, jun og vannkefir. Disse kan du lage hjemme selv på kjøkkenbenken, og du kan tilsette frukter og bær for å få din favorittsmak! Jeg skal etterhvert dele oppskrift på alle tre, så kanskje du kan prøve selv? Mange velger uansett å kjøpe ferdige produkter, og det norske markedet begynner etterhvert å få et større utvalg. Noen norske merker er Raastad Kombucha, Surf Kombucha, Tibi-drikk og UR har kombucha på tappekran

Organiske syrer, enzymer og melkesyrebakterier skal støtte fordøyelsen og mange erfarer å få en mye bedre og fungerende mage etter at de har startet med fermentert drikke. Det er allikevel noen som opplever kvalme, hodepine og magesmerter. Dette er gjerne personer med nedsatt immunforsvar eller ubalanser i fordøyelsen, og jeg vil anbefale alle som aldri har smakt fermentert drikke før og starte med en liten slurk for å teste kroppens reaksjon. De fleste vil ikke merke noen reaksjon, men de som opplever å føle seg uvel bør starte med små mengder. Start med 1-2 spiseskjeer om dagen og øk mengden sakte. Gravide og ammende skal ikke starte med fermentert drikke dersom kroppen ikke er vant med det fra før. 

tepache
Tepache, fermentert ananasdrikk med kanel og nellik

 

 

Selv drikker jeg fermenter drikke nesten daglig, og min favoritt er definitivt vannkefir med bringebær. Jeg har også testet noe som heter Tapache, som er en mexicansk variant laget med ananas og varmende krydder som jeg virkelig digget! 

Har du smakt noen fermenterte drikker? Hvilken er din favoritt og lager du den selv? 😀 

 

 

Lavkarbo granola med en smak av høst

Jeg er på ingen måte klar for høsten enda, for selv om høsten er min favorittårstid så er jeg ikke klar for at sommeren skal være over enda! På en annen side så elsker jeg alt som smaker pumpkin spice, så selv om gresskar er forbundet med høsten så bruker jeg krydderblandingen året rundt. Yumyum. <3 

Denne granolaen er lavkarbo fordi det ikke er brukt noe korn i blandingen, kun nøtter og frø! For å gjøre granolaen lettere fordøyelig for tarmen og næringsstoffene som finnes i maten mer tilgjengelig for opptak, er blandingen bløtlagt over natten. Mengden med honning som er brukt i oppskiften er helt innafor om du går på lavkarbo, ettersom man vanligvis ikke spiser hele formen med granola på èn gang. 😉 <3 

 

granola musli lavkarbo helse pumpkin spice

 

Slik gjør du: 

Bruk de nøttene og frøene du selv ønsker. 
Denne gangen brukte jeg ca. en dl. hver av disse:

Hasselnøtter
Valnøtter
Paranøtter
Mandler
Linfrø
Solsikkefrø
Sesamfrø
Bokhvete

 

Hell over vann og strø over en ts salt for enda bedre effekt av bløtleggningen. La blandingen stå over natten eller i minst 7 timer. Sil av vannet og skyll godt, og du kan godt bruke en stavmikser raskt på blandingen for å knuse de største nøttene litt. Fordel blandingen utover et stekebrett, og klatt på 3 ss med smør, 2 ss honning og strø på 2 ss pumpkin spice. Sett inn i ovnen på 150 grader varmluft. Når smøret er smeltet rører du alt godt sammen, og rør hvert kvarter frem til granolaen er tørr og sprø. 

Oppskift på pumpkin spice krydderblandingen finner du HER! 😀 

 

granola musli lavkarbo helse pumpkin spice

 

granola musli lavkarbo helse pumpkin spice

 

Mens jeg holt på å lage granolaen så kom jeg på en superdigg frokost, eller kveldkos om du vil, som jeg spiste heele tiden før men som har gått helt i glemmeboka! Den består av gresk yoghurt (eller naturell biola/kefir/yoghurt), friske og syrlige bringebær, knasende og krydret granola toppet med revet brunost som gir et karamellaktig hint for å toppe det hele. Har du ikke prøvd revet brunost på granolaen før? Oooh, Honey, you’re up for a treat! 

 

granola musli lavkarbo helse pumpkin spice

 

granola musli lavkarbo helse pumpkin spice

 

 

 

Har du andre måter å bruke granola eller müsli på som jeg bare teste? Legg igjen en kommentar! <3 

 

 

Jeg byttet vekk pc’en med tursekk

Jeg føler meg kvalt og håpløs. Asfalt på vei til jobb, og asfalt tilbake. Åtte timer foran skjermen hver dag på jobb, og skrive blogg foran pc’en på fritiden. Trærne og havet synes langt i det fjerne, men rundt meg finnes bare høye bygninger og konstant during fra trafikken. 

Neida, jeg trives egentlig utrolig godt i byen, det er bare en stor overgang fra å være i stallen hver dag med møkkete hender og ha egen bil, til å flytte til byen. Det finnes mye jeg setter utrolig stor pris på med byen! Hoppe på en varm buss uansett hvor du er i byen, og slippe å måke snø og skrape is av bilruter om morgenen. Alt du trenger er aldri lenger unna enn at du kan ta bena fatt. Det er alltid liv i byen, og du sitter aldri alene på en pub. Det florerer av spennende folk, foredrag, arrangementer og andre kulturinnslag, uansett hva slags interesse du har. Jeg syns rett og slett det er storslagent å bo i byen! Allikevel er det noe som mangler… 

Jeg visste ikke hvor jeg skulle starte for å komme meg ut til skogen igjen. Hvor finnes det fine turstier i Oslomarka? Hvordan kommer man seg dit med kollektivtransporten? Hvor skal jeg gå av bussen, og hvor skal jeg gå fra busstoppet for å komme til skogen? Smarttelefonen er din beste venn hvis du vil begynne med tur. Jeg startet med å finne små vann på kartet på google maps, lete frem nærmeste holdeplass på kartet og bruke ruter-appen til å finne avgangstider og hvilke busser/trikk som gikk dit. Det viser seg veldig raskt at Oslomarka er godt brukt av turglade folk, og det er skilt og stier i alle retninger! Det går rett og slett ikke ann å gå seg bort. Først var det korte turer på en times tid, mest for å komme seg litt ut og få aktivitet, og når jeg ble mer kjent med området begynnte jeg å ta med sekk med et teppe å sitte på, termos med varm kaffe og niste. De fine dagsturene mine gjorde underverker på både humør og trivsel. Skogen og vannet er den beste terapi! Det tok ikke lang tid før jeg begynte å følge turfolk på Instagram, og feeden fyltes opp av vakre naturbiler og utsikt fra teltåpningen. Hvis dagsturer gjør så godt for meg, tenk hvordan det må føles å våkne opp til frisk skogsluft, fuglekvitter og svaiende trær rundt meg? 

 

 

 

En dag jeg satt på jobb kom jeg over bloggen til Turjenter, og en artikkel de hadde skrevet om hengekøyer. Interessen for hengekøyer har visst eksplodert, men jeg fikk til slutt hendene fatt i min egen køye, og ikke lenge etter overnattet jeg g ei venninne vår første natt ute i køyene våre. Nå bruker jeg enhver anledning jeg har til å komme meg ut på tur, og det merkes på bloggen. Den blir rett og slett nedprioritert, men jeg merker at det lønner seg å sette sin egen lykke først. Pc’en er ikke helt lagt vekk, jeg kommer fortsatt til å dele sunne oppskrifter og helsetips, men vinklingen min blir kanskje litt annerledes, litt mer personlig kanskje? Det blir i alle fall et mer helhetlig perspektiv på helse, selv om mat er viktig så er helse så mye mer enn det! Håper du blir med meg videre på reisen. <3 

Jeg deler forøvrig mye oftere på instagram, og du finner meg der som Lisamalenee. Håper vi snakkes der! 😀