Langstidskokt svineknoke med fermentert tilbehør

 

Siden første gang jeg smakte svineknoke har denne delen av grisen vært min favoritt. Vanligvis er jeg ikke så veldig fan av svinekjøtt, men svineknoke har alt. Den smelter i munnen samtidig som den har en fast konsistens. Den er saltet og røkt, som jeg elsker. Det er ren, uprosessert mat, og ikke minst så er den billig og du bidrar til bruken av hele dyret. 

Denne svinkeknoka fant jeg i 40%-disken (som jeg er stor fan av) på Coop, den kostet meg 20 kr. 

 

Svineknoke må jo være perfekt i dag, siden det er hode til hale-tirsdag,
og det nærmer seg jul med stormskritt! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det er så enkelt at det nesten er skammelig, du skal helle vann til det dekker alt og la det putre ca. tre timer. Jeg bestemte meg for å prøve slowcookeren denne gangen, og satte innstillingene til 10 timer på low. Jeg skal love deg at resultatet ble nydelig! 

 

Rotmos er laget med poteter, gulrot, kålrot, gulbete og selleri. De er kuttet i terninger og kokt til det er mørt, og med stavmikser sammen med et par ss kefir og ca 1 dl kraft jeg hadde stående i kjøleskapet. 

 

Tilbehøret er sukkerfri hjemmelaget tyttebærgele med et hint av blåbær og fermentert rødbete. Rødbetene har nå stått siden august, og de blir bare bedre og bedre! Kombinasjonen av smakene denne tirsdagen ble overraskende godt! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

 

Vi har ikke internet om dagen, så det gjør det litt problematisk å få postet innleggene jeg ønsker. Jeg har nemlig et innlegg om sunnere julekaker jeg ønsket å få postet før jul, men det begynner jo dessverre å bli litt sent nå. Hvis vi er heldig så kommer det ut på torsdag, så får du i alle fall se hva slags søtsakprosjekter jeg har holdt på med i desember! 

 

Nå må jeg løpe videre, fordi jeg skal på min første Hot Yoga time! Jeg gruer meg litt, fordi det er så mange som sier at det er uutholdelig varmt, og at det ikke er noe for dem, man mange andre elsker det. Har du prøvd hot yoga før? Fortell! 

 

Følg meg gjerne på instagram: lisamalene.no og følg med meg på HiYoga sin juleutfordring! 

 

#svineknoke #mat #julemat #jul #rotmos #mos #matprat #gris #fermentert #fermentering #rødbeter #tyttebær #sukkerfri #helse #tradisjon #husmannskost #gelatin #gele #hjemmelaget 

 

 

Potetomelett med røkelaks

 

Dagene går i ett om dagen, og jeg må være ærlig å si at når det står mellom å få nok søvn og bloggen, så vinner nok søvn. De som har fulgt meg vet at jeg er utrolig opptatt av å ta vare på seg selv, og søvn er helt vesentlig. Noen ganger sover jeg så lenge at jeg til og med får det litt travelt til kveldsvakt på jobb! Og med travelt mener jeg 3-4 timer til jeg skal være på jobb. Jeg skal blant annet lage en god frokost, gå tur og ordne litt hjemme. Aller helt vil jeg også blogge litt før jobb, men plutselig har klokken blitt så mye at jeg må raske på og lage lunsj til å ha med på jobb, og så komme meg avgårde. 

 

I går var ingen unntak. Men det er jo altså helt nødvendig å sove til litt utpå formiddagen når man har jobbet sent dagen før, syns jeg. Etter nesten 10 timer søvn på øyet og med minnet om en hard gårdsdag ferskt i minnet, laget jeg meg et skikkelig energiboost av en frokost før jeg tok turen ned på postkontoret. Pakken min fra soma.no hadde endelig ankommet! Henting av denne pakken, og gleden det var å pakke den opp gjorde jo da at jeg fikk litt dårlig tid før jobb, som vanlig. 

 

Gårdsdagens matpakke måtte altså bli noe som tar kort tid å lage. Siden jeg faktisk har hatt lyst på røkelaks i det siste kom jeg opp med en idé som viste seg å bli et utrolig godt måltid. Jeg klarte ikke å tenke på noe annet enn maten som ventet på meg i pauserommet, og når det endelig var tid for lunsj (eller, middag egentlig!) så skuffet den meg ikke. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Potetomelett med røkelaks

Til omeletten bruker du ca. en neve med kokte potetterninger. Det er ca. 2 dl terninger. Ha de i blanderen sammen med to egg, et par ss kefir og litt vann. Jeg tilsatte også litt salt, pepper, muskat og gurkemeie i røren. Kjør til røren er jevn, og stekt i smør på svak varme på begge sider til den er gyllen og fast. 

Når den er avkjølt tar du på det pålegget du vil ha, det var utrolig godt med røkelaks, grønnkål, avokado og seterrømme. Mm. <3

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Rull omeletten sammen, del i to og putt i matboks eller nyt med en gang. 

En skikkelig god og mettende omelettrull på 1-2-3!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Nå er det faktisk snart på side for meg og løpe på jobb igjen, men først vil jeg ønske deg en god torsdag, og håper du har noen planer du gleder deg til i helgen. Det har jeg denne helgen, og det er godt å vite at jeg har noe å glede meg til etter mye jobbing og slitsomme dager. God torsdag!

 

Følg meg også gjerne på instagram lisamalene.no og snapchat: lisamalenee 

 

 

 

 

#torsdag #mat #laks #omelett #underholdning #helse #egg #potet #avokado #jobb #

 

 

 

Fermentert chiagrøt med bær og müsli

 

 

Denne uken jobber jeg kveld, og det betyr lange morgenstunder og god frokost. Selvom det er litt kjipt å ikke være hjemme fra jobb før 12 på natten, så er det i alle fall deilig å kunne få seg en god start på dagen. Og uten om at naboen pusser opp og har boret i veggen i hele dag, så er det så langt en ganske god dag!

 

Som jeg skrev i forrige innlegg så er ikke hverken matlysten eller kreativiteten helt på topp om dagen. Heldigvis har jeg min elskede kjøleskapsgrøt som alltid er der for meg. Tidene går, men grøten består! 

 

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

 

Fermentert chiagrøt med havre

0,5 dl kokosmelk (jeg liker den økologiske fra coop eller den på kartong fra rema)
3-4 ss chiafrø
3-4 ss havregryn 
1 ts surdeigsstarter  
1 dl vann

Ha alle ingrediensene i et glass med lokk og la det stå romtemperert i minst 7 timer. Du vil se at det dannes bobler og at grøten smaker mer syrlig. Fermenteringsprossesen gjør nøtter, frø og korn lettere for magen å fordøye, og tilfører gode bakterier og enzymer til magen. Har du ikke surdeigsstarter kan den byttes ut med noe syrlig, f.eks. litt sitronjuice eller eplecidereddik (helst upasteurisert / hjemmelaget). Det blir ikke helt det samme, men syren fungerer på samme måte som syren fra surdeig, og gjør maten lettere å fordøye. 

 

Nå elsker jeg chiagrøt, men begynnelsen syns jeg konsistensen på chiafrøene kunne være litt merkelig. De sveller mye når de kommer i vann, og får en geléaktig konsistens. Nå syns jeg det er noe av det som gjør grøten så god! 

 

Tips!

Fyll glasset med bær og ta det med på jobb, skole eller reise, så har du enkel og supergod fastfood med deg over alt! Husk å ta med skje. 😉 

 

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

 

 

Jeg fylte nok glasset mitt litt fult i går, for når jeg tok av lokket i dag tidlig så det slik ut:

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

Masse luftbobler i grøten viser at den har fermentert, og består nå av masse enzymer og gunstige bakterier for magen, og kornene er i tillegg lettere for en følsom mage å fordøye. Prosessen gjør at grøten får en fyldig og fløyelsmyk konsistens.

 

Grøten er super som tilsetning! 
Jeg har brukt den i smoothies, sjokolademousse, bakst, pizzabunner, pannekaker, you name it.

Min siste dille er å blande inn kefir, toppe med varme bær og min hjemmelagde julemüsli, som på bildene under. 

 

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

 

 

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

 

 

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

 

 

Nå skal jeg fikse litt hjemme og lage meg noe godt jeg kan ha med og spise på jobb. Jeg syns arbeidsdagen går mye lettere hvis jeg vet at noe godt står og venter på meg på pauserommet! Jeg syns også det er viktig å spise middag på jobb når jeg jobber kveld, slik at jeg ikke trenger å begynne å lage mat og spise så tung fordøyelig mat når jeg kommer hjem så sent. Det blir i alle fall søtpotetchips med elg på jobb, så kan jeg unne eg enda en bolle med grøt når jeg kommer hjem i kveld. Mye bedre meg magen og kroppen! 

 

Håper du har en god torsdag!

 

Følg gjerne min instagram lisamalene.no 🙂

 

 

#mat #underholdning #helse #grøt #chia #havregryn #kokos #bær #müsli #musli #frokost #sunt #ernæring #fermentering #kefir 
 

 

 

 

 

Hva gjør du med juicerestene?

 

 

Etter å ha laget juice blir det mye grønnsaksrester. Dette er en av grunnene til at noen velger å ikke kjøpe seg juicer, og jeg er helt enig! Jeg er stor motstander av å kaste mat, fordi jeg syns det er respektløst og dyrt. Men siden jeg elsker juice, og syns det er en utrolig fin måte og få i seg næringsstoffer i de periodene jeg ikke er så flink til å spise grønnsaker, så juicer jeg uansett. Det finnes jo tross alt andre alternativer enn å kaste restene tankeløst i søpla! 

 

Jeg jobber stadig vekk med å finne nye måter å bruke pulp på. I det siste har ikke kreativiteten vært helt på topp, og når ikke matlysten heller er der, så blir det lite gode idéer å dele med dere. Heldigvis har jeg noen retter jeg har laget mye tidligere, som krever lite innsats og planlegging for å gjennomføre. Jeg laget en av oppskriftene her om dagen, etter at jeg laget juice med gulrot, rødbete og brokkoli:

 

Rødbeteburger med coleslaw og frisk salat! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rødbeteburger:

– Grønnsaksrester, jeg har pulp fra ca 5 gulrøtter, 4 rødbeter og en brokkoli. 
– Revet squash og/eller moste kikerter, jeg brukte en 1/4 squash
– 2 egg
– Ønsket krydder, jeg brukte et par ts hjemmelaget tacokrydder. 

Ikke bruk pulp fra frukt, det gir en bitter og rar smak til burgerene! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Rør godt sammen og form burgere med hendene.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Stek på 160 grader i ca. 30 minutter. 

Mens de steker kan du lage en coleslaw av et par revede gulrøtter, revet kål, rømme og majones. Tilsett litt sitronsaft, salt, pepper og muskat. Jeg bruker også selvfølgelig masse salat ved siden av! Retten toppet jeg med bønnespirer og parmesan. Kjempegodt! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Burgerene som ikke ble spist opp brukte jeg et par dager senere til å lage enchiladas. Jeg skar burgerene i strimler og la de i wraps med litt salsa og ost, toppet med nachos og ost over, inn i ovnen til osten er smeltet. Masse grønn salat ved siden av og avokado selvfølgelig. Yummi!

 

Ønsker deg en fin tirsdag. <3 

 

 

 

 

 

En julekalender med mening

 
 
Det finnes tusen julekalendere man kan bli med på, og veldig mange blogger har julekalender frem til 24. desember hvor de gir bort noe til en heldig leser hver dag. Jeg må innrømme at det av og til frister å “melde seg på” disse, det er jo av og til flotte ting som jeg godt skulle likt å vinne selv, men jeg gjør det aldri. Vet ikke helt hvorfor, men tenker hver gang at jeg ikke vinner det uansett. Men i år kom jeg over en julekalender litt utenom det vanlige…
 
 
BNZ8S2uBeq4

 

Hi Yoga donerer nemlig en middag for hvert bilde som blir delt på instagram i deres kalender til Kirkens Bymisjon sin kampanje “Gled en som gruer seg til jul”. Det vil si, du legger ut et bilde med en tilhørende tekst om dagens tema, tagger med @hiyoga_no #hiyogaforme og #gledensomgruersegtil jul, dermed har du gitt en middag til Kirkens Bymisjon helt gratis. For deg i alle fall, det kommer på regningen til Hi Yoga. 

 

Jeg postet i dag første bilde i utfordringen, og skal prøve så godt jeg kan å poste et bilde hver dag frem til julaften. En julekalender med mening, som gir mye mer tilbake til meg selv enn å vinne cozy tøfler. Selvom tøfler er hella cozy! 
 
Hvis du vil følge med på hvordan utfordringen går for min del, kan du følge lisamalene.no på instagram. Hvis du klikker deg inn på #hiyogaforme så ser du alle bildene som blir delt i forbindelse med utfordringen. Håper at du slenger deg med også!
 
En så liten innsats, det gleder en som gruer seg til jul. 
 
BNeDrFZDdLL

Hvis du ikke ønsker å delta eller bare har lyst til å bidra kan du gå inn på bymisjon.no, der har de dette banneret, og du kan enkelt donere to middager ved å sende en sms med ordet “Glede” til 2490. Det koster 80 kr, og da donerer du to middager til noen som gruer seg til jul. 

 

 

 

Håper alle får en god førjulstid. <3 

 

 

 

#mat #kirkensbymisjon #glede #kalender #jul #utfordring #challenge #yoga