Potetomelett med røkelaks

 

Dagene går i ett om dagen, og jeg må være ærlig å si at når det står mellom å få nok søvn og bloggen, så vinner nok søvn. De som har fulgt meg vet at jeg er utrolig opptatt av å ta vare på seg selv, og søvn er helt vesentlig. Noen ganger sover jeg så lenge at jeg til og med får det litt travelt til kveldsvakt på jobb! Og med travelt mener jeg 3-4 timer til jeg skal være på jobb. Jeg skal blant annet lage en god frokost, gå tur og ordne litt hjemme. Aller helt vil jeg også blogge litt før jobb, men plutselig har klokken blitt så mye at jeg må raske på og lage lunsj til å ha med på jobb, og så komme meg avgårde. 

 

I går var ingen unntak. Men det er jo altså helt nødvendig å sove til litt utpå formiddagen når man har jobbet sent dagen før, syns jeg. Etter nesten 10 timer søvn på øyet og med minnet om en hard gårdsdag ferskt i minnet, laget jeg meg et skikkelig energiboost av en frokost før jeg tok turen ned på postkontoret. Pakken min fra soma.no hadde endelig ankommet! Henting av denne pakken, og gleden det var å pakke den opp gjorde jo da at jeg fikk litt dårlig tid før jobb, som vanlig. 

 

Gårdsdagens matpakke måtte altså bli noe som tar kort tid å lage. Siden jeg faktisk har hatt lyst på røkelaks i det siste kom jeg opp med en idé som viste seg å bli et utrolig godt måltid. Jeg klarte ikke å tenke på noe annet enn maten som ventet på meg i pauserommet, og når det endelig var tid for lunsj (eller, middag egentlig!) så skuffet den meg ikke. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Potetomelett med røkelaks

Til omeletten bruker du ca. en neve med kokte potetterninger. Det er ca. 2 dl terninger. Ha de i blanderen sammen med to egg, et par ss kefir og litt vann. Jeg tilsatte også litt salt, pepper, muskat og gurkemeie i røren. Kjør til røren er jevn, og stekt i smør på svak varme på begge sider til den er gyllen og fast. 

Når den er avkjølt tar du på det pålegget du vil ha, det var utrolig godt med røkelaks, grønnkål, avokado og seterrømme. Mm. <3

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Rull omeletten sammen, del i to og putt i matboks eller nyt med en gang. 

En skikkelig god og mettende omelettrull på 1-2-3!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Nå er det faktisk snart på side for meg og løpe på jobb igjen, men først vil jeg ønske deg en god torsdag, og håper du har noen planer du gleder deg til i helgen. Det har jeg denne helgen, og det er godt å vite at jeg har noe å glede meg til etter mye jobbing og slitsomme dager. God torsdag!

 

Følg meg også gjerne på instagram lisamalene.no og snapchat: lisamalenee 

 

 

 

 

#torsdag #mat #laks #omelett #underholdning #helse #egg #potet #avokado #jobb #

 

 

 

Fermentert chiagrøt med bær og müsli

 

 

Denne uken jobber jeg kveld, og det betyr lange morgenstunder og god frokost. Selvom det er litt kjipt å ikke være hjemme fra jobb før 12 på natten, så er det i alle fall deilig å kunne få seg en god start på dagen. Og uten om at naboen pusser opp og har boret i veggen i hele dag, så er det så langt en ganske god dag!

 

Som jeg skrev i forrige innlegg så er ikke hverken matlysten eller kreativiteten helt på topp om dagen. Heldigvis har jeg min elskede kjøleskapsgrøt som alltid er der for meg. Tidene går, men grøten består! 

 

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

 

Fermentert chiagrøt med havre

0,5 dl kokosmelk (jeg liker den økologiske fra coop eller den på kartong fra rema)
3-4 ss chiafrø
3-4 ss havregryn 
1 ts surdeigsstarter  
1 dl vann

Ha alle ingrediensene i et glass med lokk og la det stå romtemperert i minst 7 timer. Du vil se at det dannes bobler og at grøten smaker mer syrlig. Fermenteringsprossesen gjør nøtter, frø og korn lettere for magen å fordøye, og tilfører gode bakterier og enzymer til magen. Har du ikke surdeigsstarter kan den byttes ut med noe syrlig, f.eks. litt sitronjuice eller eplecidereddik (helst upasteurisert / hjemmelaget). Det blir ikke helt det samme, men syren fungerer på samme måte som syren fra surdeig, og gjør maten lettere å fordøye. 

 

Nå elsker jeg chiagrøt, men begynnelsen syns jeg konsistensen på chiafrøene kunne være litt merkelig. De sveller mye når de kommer i vann, og får en geléaktig konsistens. Nå syns jeg det er noe av det som gjør grøten så god! 

 

Tips!

Fyll glasset med bær og ta det med på jobb, skole eller reise, så har du enkel og supergod fastfood med deg over alt! Husk å ta med skje. 😉 

 

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

 

 

Jeg fylte nok glasset mitt litt fult i går, for når jeg tok av lokket i dag tidlig så det slik ut:

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

Masse luftbobler i grøten viser at den har fermentert, og består nå av masse enzymer og gunstige bakterier for magen, og kornene er i tillegg lettere for en følsom mage å fordøye. Prosessen gjør at grøten får en fyldig og fløyelsmyk konsistens.

 

Grøten er super som tilsetning! 
Jeg har brukt den i smoothies, sjokolademousse, bakst, pizzabunner, pannekaker, you name it.

Min siste dille er å blande inn kefir, toppe med varme bær og min hjemmelagde julemüsli, som på bildene under. 

 

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

 

 

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

 

 

fermentering chiagrøt kjøleskapsgrøt

 

 

Nå skal jeg fikse litt hjemme og lage meg noe godt jeg kan ha med og spise på jobb. Jeg syns arbeidsdagen går mye lettere hvis jeg vet at noe godt står og venter på meg på pauserommet! Jeg syns også det er viktig å spise middag på jobb når jeg jobber kveld, slik at jeg ikke trenger å begynne å lage mat og spise så tung fordøyelig mat når jeg kommer hjem så sent. Det blir i alle fall søtpotetchips med elg på jobb, så kan jeg unne eg enda en bolle med grøt når jeg kommer hjem i kveld. Mye bedre meg magen og kroppen! 

 

Håper du har en god torsdag!

 

Følg gjerne min instagram lisamalene.no 🙂

 

 

#mat #underholdning #helse #grøt #chia #havregryn #kokos #bær #müsli #musli #frokost #sunt #ernæring #fermentering #kefir 
 

 

 

 

 

Hva gjør du med juicerestene?

 

 

Etter å ha laget juice blir det mye grønnsaksrester. Dette er en av grunnene til at noen velger å ikke kjøpe seg juicer, og jeg er helt enig! Jeg er stor motstander av å kaste mat, fordi jeg syns det er respektløst og dyrt. Men siden jeg elsker juice, og syns det er en utrolig fin måte og få i seg næringsstoffer i de periodene jeg ikke er så flink til å spise grønnsaker, så juicer jeg uansett. Det finnes jo tross alt andre alternativer enn å kaste restene tankeløst i søpla! 

 

Jeg jobber stadig vekk med å finne nye måter å bruke pulp på. I det siste har ikke kreativiteten vært helt på topp, og når ikke matlysten heller er der, så blir det lite gode idéer å dele med dere. Heldigvis har jeg noen retter jeg har laget mye tidligere, som krever lite innsats og planlegging for å gjennomføre. Jeg laget en av oppskriftene her om dagen, etter at jeg laget juice med gulrot, rødbete og brokkoli:

 

Rødbeteburger med coleslaw og frisk salat! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rødbeteburger:

– Grønnsaksrester, jeg har pulp fra ca 5 gulrøtter, 4 rødbeter og en brokkoli. 
– Revet squash og/eller moste kikerter, jeg brukte en 1/4 squash
– 2 egg
– Ønsket krydder, jeg brukte et par ts hjemmelaget tacokrydder. 

Ikke bruk pulp fra frukt, det gir en bitter og rar smak til burgerene! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Rør godt sammen og form burgere med hendene.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Stek på 160 grader i ca. 30 minutter. 

Mens de steker kan du lage en coleslaw av et par revede gulrøtter, revet kål, rømme og majones. Tilsett litt sitronsaft, salt, pepper og muskat. Jeg bruker også selvfølgelig masse salat ved siden av! Retten toppet jeg med bønnespirer og parmesan. Kjempegodt! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Burgerene som ikke ble spist opp brukte jeg et par dager senere til å lage enchiladas. Jeg skar burgerene i strimler og la de i wraps med litt salsa og ost, toppet med nachos og ost over, inn i ovnen til osten er smeltet. Masse grønn salat ved siden av og avokado selvfølgelig. Yummi!

 

Ønsker deg en fin tirsdag. <3 

 

 

 

 

 

En julekalender med mening

 
 
Det finnes tusen julekalendere man kan bli med på, og veldig mange blogger har julekalender frem til 24. desember hvor de gir bort noe til en heldig leser hver dag. Jeg må innrømme at det av og til frister å “melde seg på” disse, det er jo av og til flotte ting som jeg godt skulle likt å vinne selv, men jeg gjør det aldri. Vet ikke helt hvorfor, men tenker hver gang at jeg ikke vinner det uansett. Men i år kom jeg over en julekalender litt utenom det vanlige…
 
 
BNZ8S2uBeq4

 

Hi Yoga donerer nemlig en middag for hvert bilde som blir delt på instagram i deres kalender til Kirkens Bymisjon sin kampanje “Gled en som gruer seg til jul”. Det vil si, du legger ut et bilde med en tilhørende tekst om dagens tema, tagger med @hiyoga_no #hiyogaforme og #gledensomgruersegtil jul, dermed har du gitt en middag til Kirkens Bymisjon helt gratis. For deg i alle fall, det kommer på regningen til Hi Yoga. 

 

Jeg postet i dag første bilde i utfordringen, og skal prøve så godt jeg kan å poste et bilde hver dag frem til julaften. En julekalender med mening, som gir mye mer tilbake til meg selv enn å vinne cozy tøfler. Selvom tøfler er hella cozy! 
 
Hvis du vil følge med på hvordan utfordringen går for min del, kan du følge lisamalene.no på instagram. Hvis du klikker deg inn på #hiyogaforme så ser du alle bildene som blir delt i forbindelse med utfordringen. Håper at du slenger deg med også!
 
En så liten innsats, det gleder en som gruer seg til jul. 
 
BNeDrFZDdLL

Hvis du ikke ønsker å delta eller bare har lyst til å bidra kan du gå inn på bymisjon.no, der har de dette banneret, og du kan enkelt donere to middager ved å sende en sms med ordet “Glede” til 2490. Det koster 80 kr, og da donerer du to middager til noen som gruer seg til jul. 

 

 

 

Håper alle får en god førjulstid. <3 

 

 

 

#mat #kirkensbymisjon #glede #kalender #jul #utfordring #challenge #yoga

 

 

S u p e r j u i c e !

 

Denne tiden av året er høytid for forkjølelse, nesten alle går rundt og snufser og det er jo ikke så rart når gradestokken kryper ned under null. Jeg har aldri vært noen vinterperson, ikke er jeg glad i å stå på ski og ikke minst så hater jeg kulde. Jeg er en skikkelig frysepinne! Heldigvis inneholder også denne årstiden noe av det beste jeg vet; julelys og telys, deilige kosegensere, varm te, suppe og ikke minst juice!

Og så er det jo litt hyggelig med snø i jula, naturen er jo så vakker da! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Før helgen merket jeg at formen ikke var helt på topp, og på fredag dro jeg hjem fra jobb etter bare en time. Jeg føler meg så “slem” når jeg drar hjem fra jobb eller ringer for å si at jeg er syk, men det er ikke så veldig kult å jobbe på et kundesenter med halsvondt heller. Derfor har jeg brukt helgen min på å prøve å bli frisk, og jeg må si at det ble et ganske vellykket prosjekt. Jeg er fortsatt litt pjusk, men absolutt brukbar altså! 

 

Jeg har endelig kjøpt meg juicer!
En av tingene jeg har savnet mest etter at jeg flyttet hjemmefra (igjen!) er juiceren. Det finnes ikke noe bedre enn ferskpresset juice, hvis man ser bort i fra sjokolade selvfølgelig. Det fine med juicer er at man kan få i seg en masse næring fra store mengder grønnsaker, uten å måtte spise 2 kg brokkoli om dagen. En ting som er superviktig når man er syk er å få i seg nok næringsstoffer, men det kan være vanskelig når matlysten og formen ikke er helt på topp. Tenk så deilig og bare gi juicemaskinen masse grønnsaker og litt frukt og sitte igjen med en superdrikk som smaker utrolig godt og gjør enda bedre for kroppen!  

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sjekk den fargen!

 

Du kan bruke akkurat hvilke grønnsaker og frukter du vil. Jeg bruker som regel bare det jeg har i kjøleskapet, spesielt grønnsakene som snart synger på siste verset. Da slipper jeg å kaste så mye mat! Bruk gjerne mye grønnsaker, så slipper du unna store mengder fruktsukker. 

Hvilke frukt og grønt jeg brukte i denne juicen finner du lenger ned. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det er ikke fullt før det renner over?

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gamlefar måtte smake selvfølgelig

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Han likte det ikke

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sett noe så søtt?! Sølt juice da

 

 

Jeg kjøpte min juicer på clas ohlson for 1500.- Det er en slowjuicer, som betyr at den presser juicen ut av grønnsakene. Hvordan den er i kvalitet i forhold til dyrere juicere vet jeg ikke, men jeg er i alle fall fornøyd! Den holder lenge til mitt bruk, er effektiv og lett og rengjøre. De har også en sentrifuge-juicer til rundt en 500 lapp, det var sentrifuge vi hadde hjemme, og den fungerte også supert! Eneste er at den bråker litt mer, og jeg har også lest at det kan bli varmt i sentrifugen og dermed man mister noe av næringsstoffene under prosessen. Akkurat det vet jeg svært lite om, men jeg kan ikke tro at det er det som burde avgjøre om du skal kjøpe en sentrifuge-juicer eller slow juicer. Tenkt først og fremt på prisen! 

 

Her er min rødbete-juice!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg tar som regel vare på stilken på brokkolien (hvis jeg ikke bruker hele) slik at jeg kan juice den. 

 

Det som er negativt med juicing at at du minster nesten alle fiberne i grønnsakene og det blir en del avfall fra grønnsakene som kastes. I tillegg er det mange som bruker mye frukt i juicen sin, og det inneholder mye mer fruktsukker enn grønnsaker. Jeg prøver å bruke hovedsakelig grønnsaker, og frukt for å sette en søtere og mer syrlig smak på juicen. 

Heldigvis har jeg noen triks på lager for å unngå mye avfall fra juicepressingen, følg med!

 

 

#juice #gulrøtter #rødbeter #mat #helse #ernæring #syk #matblogg #underholdning #kanin #ananas #ingefær #side2 #frabloggerne