Hva gjør du med juicerestene?

 

 

Etter å ha laget juice blir det mye grønnsaksrester. Dette er en av grunnene til at noen velger å ikke kjøpe seg juicer, og jeg er helt enig! Jeg er stor motstander av å kaste mat, fordi jeg syns det er respektløst og dyrt. Men siden jeg elsker juice, og syns det er en utrolig fin måte og få i seg næringsstoffer i de periodene jeg ikke er så flink til å spise grønnsaker, så juicer jeg uansett. Det finnes jo tross alt andre alternativer enn å kaste restene tankeløst i søpla! 

 

Jeg jobber stadig vekk med å finne nye måter å bruke pulp på. I det siste har ikke kreativiteten vært helt på topp, og når ikke matlysten heller er der, så blir det lite gode idéer å dele med dere. Heldigvis har jeg noen retter jeg har laget mye tidligere, som krever lite innsats og planlegging for å gjennomføre. Jeg laget en av oppskriftene her om dagen, etter at jeg laget juice med gulrot, rødbete og brokkoli:

 

Rødbeteburger med coleslaw og frisk salat! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rødbeteburger:

– Grønnsaksrester, jeg har pulp fra ca 5 gulrøtter, 4 rødbeter og en brokkoli. 
– Revet squash og/eller moste kikerter, jeg brukte en 1/4 squash
– 2 egg
– Ønsket krydder, jeg brukte et par ts hjemmelaget tacokrydder. 

Ikke bruk pulp fra frukt, det gir en bitter og rar smak til burgerene! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Rør godt sammen og form burgere med hendene.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Stek på 160 grader i ca. 30 minutter. 

Mens de steker kan du lage en coleslaw av et par revede gulrøtter, revet kål, rømme og majones. Tilsett litt sitronsaft, salt, pepper og muskat. Jeg bruker også selvfølgelig masse salat ved siden av! Retten toppet jeg med bønnespirer og parmesan. Kjempegodt! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Burgerene som ikke ble spist opp brukte jeg et par dager senere til å lage enchiladas. Jeg skar burgerene i strimler og la de i wraps med litt salsa og ost, toppet med nachos og ost over, inn i ovnen til osten er smeltet. Masse grønn salat ved siden av og avokado selvfølgelig. Yummi!

 

Ønsker deg en fin tirsdag. <3 

 

 

 

 

 

En julekalender med mening

 
 
Det finnes tusen julekalendere man kan bli med på, og veldig mange blogger har julekalender frem til 24. desember hvor de gir bort noe til en heldig leser hver dag. Jeg må innrømme at det av og til frister å “melde seg på” disse, det er jo av og til flotte ting som jeg godt skulle likt å vinne selv, men jeg gjør det aldri. Vet ikke helt hvorfor, men tenker hver gang at jeg ikke vinner det uansett. Men i år kom jeg over en julekalender litt utenom det vanlige…
 
 
BNZ8S2uBeq4

 

Hi Yoga donerer nemlig en middag for hvert bilde som blir delt på instagram i deres kalender til Kirkens Bymisjon sin kampanje “Gled en som gruer seg til jul”. Det vil si, du legger ut et bilde med en tilhørende tekst om dagens tema, tagger med @hiyoga_no #hiyogaforme og #gledensomgruersegtil jul, dermed har du gitt en middag til Kirkens Bymisjon helt gratis. For deg i alle fall, det kommer på regningen til Hi Yoga. 

 

Jeg postet i dag første bilde i utfordringen, og skal prøve så godt jeg kan å poste et bilde hver dag frem til julaften. En julekalender med mening, som gir mye mer tilbake til meg selv enn å vinne cozy tøfler. Selvom tøfler er hella cozy! 
 
Hvis du vil følge med på hvordan utfordringen går for min del, kan du følge lisamalene.no på instagram. Hvis du klikker deg inn på #hiyogaforme så ser du alle bildene som blir delt i forbindelse med utfordringen. Håper at du slenger deg med også!
 
En så liten innsats, det gleder en som gruer seg til jul. 
 
BNeDrFZDdLL

Hvis du ikke ønsker å delta eller bare har lyst til å bidra kan du gå inn på bymisjon.no, der har de dette banneret, og du kan enkelt donere to middager ved å sende en sms med ordet “Glede” til 2490. Det koster 80 kr, og da donerer du to middager til noen som gruer seg til jul. 

 

 

 

Håper alle får en god førjulstid. <3 

 

 

 

#mat #kirkensbymisjon #glede #kalender #jul #utfordring #challenge #yoga

 

 

S u p e r j u i c e !

 

Denne tiden av året er høytid for forkjølelse, nesten alle går rundt og snufser og det er jo ikke så rart når gradestokken kryper ned under null. Jeg har aldri vært noen vinterperson, ikke er jeg glad i å stå på ski og ikke minst så hater jeg kulde. Jeg er en skikkelig frysepinne! Heldigvis inneholder også denne årstiden noe av det beste jeg vet; julelys og telys, deilige kosegensere, varm te, suppe og ikke minst juice!

Og så er det jo litt hyggelig med snø i jula, naturen er jo så vakker da! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Før helgen merket jeg at formen ikke var helt på topp, og på fredag dro jeg hjem fra jobb etter bare en time. Jeg føler meg så “slem” når jeg drar hjem fra jobb eller ringer for å si at jeg er syk, men det er ikke så veldig kult å jobbe på et kundesenter med halsvondt heller. Derfor har jeg brukt helgen min på å prøve å bli frisk, og jeg må si at det ble et ganske vellykket prosjekt. Jeg er fortsatt litt pjusk, men absolutt brukbar altså! 

 

Jeg har endelig kjøpt meg juicer!
En av tingene jeg har savnet mest etter at jeg flyttet hjemmefra (igjen!) er juiceren. Det finnes ikke noe bedre enn ferskpresset juice, hvis man ser bort i fra sjokolade selvfølgelig. Det fine med juicer er at man kan få i seg en masse næring fra store mengder grønnsaker, uten å måtte spise 2 kg brokkoli om dagen. En ting som er superviktig når man er syk er å få i seg nok næringsstoffer, men det kan være vanskelig når matlysten og formen ikke er helt på topp. Tenk så deilig og bare gi juicemaskinen masse grønnsaker og litt frukt og sitte igjen med en superdrikk som smaker utrolig godt og gjør enda bedre for kroppen!  

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sjekk den fargen!

 

Du kan bruke akkurat hvilke grønnsaker og frukter du vil. Jeg bruker som regel bare det jeg har i kjøleskapet, spesielt grønnsakene som snart synger på siste verset. Da slipper jeg å kaste så mye mat! Bruk gjerne mye grønnsaker, så slipper du unna store mengder fruktsukker. 

Hvilke frukt og grønt jeg brukte i denne juicen finner du lenger ned. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det er ikke fullt før det renner over?

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gamlefar måtte smake selvfølgelig

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Han likte det ikke

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sett noe så søtt?! Sølt juice da

 

 

Jeg kjøpte min juicer på clas ohlson for 1500.- Det er en slowjuicer, som betyr at den presser juicen ut av grønnsakene. Hvordan den er i kvalitet i forhold til dyrere juicere vet jeg ikke, men jeg er i alle fall fornøyd! Den holder lenge til mitt bruk, er effektiv og lett og rengjøre. De har også en sentrifuge-juicer til rundt en 500 lapp, det var sentrifuge vi hadde hjemme, og den fungerte også supert! Eneste er at den bråker litt mer, og jeg har også lest at det kan bli varmt i sentrifugen og dermed man mister noe av næringsstoffene under prosessen. Akkurat det vet jeg svært lite om, men jeg kan ikke tro at det er det som burde avgjøre om du skal kjøpe en sentrifuge-juicer eller slow juicer. Tenkt først og fremt på prisen! 

 

Her er min rødbete-juice!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg tar som regel vare på stilken på brokkolien (hvis jeg ikke bruker hele) slik at jeg kan juice den. 

 

Det som er negativt med juicing at at du minster nesten alle fiberne i grønnsakene og det blir en del avfall fra grønnsakene som kastes. I tillegg er det mange som bruker mye frukt i juicen sin, og det inneholder mye mer fruktsukker enn grønnsaker. Jeg prøver å bruke hovedsakelig grønnsaker, og frukt for å sette en søtere og mer syrlig smak på juicen. 

Heldigvis har jeg noen triks på lager for å unngå mye avfall fra juicepressingen, følg med!

 

 

#juice #gulrøtter #rødbeter #mat #helse #ernæring #syk #matblogg #underholdning #kanin #ananas #ingefær #side2 #frabloggerne

 

Viltsuppe med elg og ovnsbakte poteter

 

Som sagt tidligere så fikk vi ben av Elg som jeg kunne koke kraft på av stefaren min. Han elsker jakt, og det syns jeg er helt supert, for da kan jeg få viltkjøtt av dyr som har levd et fritt og naturlig liv, utelukkende på gress og mat fra naturen. Dette er bærekraftig, økologisk (selv om en elg ikke er Debiomerket, så ja, den er jo det i mine øyne), sunnere, dyrevennlig, kortreist og alt mulig av merkelapper med gode verdier man kan sette på et stykke kjøtt.

Akkurat slik jeg liker det!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kjøttet som satt igjen på bena jeg skulle kokte kraft på har vi nå spist middag av i mange dager, tenk så mye godt kjøtt som ellers ville vært kastet! Denne suppen laget jeg på lagtidskokt kraft fra bena, 4 jordskokker, en halv blomkål, en stor løk og 7-8 passe store sjampinjonger. Løk og sopp brunet jeg først i pannen før jeg slang resten av ingrediensene i en kjele, fylte med vann til det toppet grønnsakene og lot det putre til grønnsakene var møre. Krydderet jeg brukte var sennepsfrø, muskat, pepper og bukkehornsfrø. Til slutt stavmikset jeg det sammen og tilsatte en boks kokosmelk. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Blomkål, elgkraft og sennepsfrø

 

Potetene er strødd med olivenolje (for en gangs skyld, hadde ikke smør! krise!), pepper, oregano og rosmarin. Og litt salt da. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Toppingen til suppen er par strimler fra det langtidskokte kjøttet fra kraftbena som jeg freset litt i en panne. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det er fullt mulig å bytte ut kokosmelk med matfløte, og du kan bruke akkurat hvilke grønnsaker du vil, men jeg syns det var godt med blomkål og jordskokk. Passet veldig fint til elg!

Egentlig skulle det noen rosenkål sammen med potetene i ovnen, men det gikk i glemmeboken. Slikt skjer!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Denne suppen reddet i alle fall søndagen min, perfekt etter en lang dag! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

 

 

Ønsker alle en fantastisk fin torsdag!

 

#kortreist #elg #vilt #mat #helse #suppe #matblogg #underholdning #poteter #norgetrengerbonden #jordskokk #blomkål 

 

sunday-prep

 

Jeg våknet klokken 06.45 i dag for å gå på jobb, etter bare to timers søvn. Det er så kjipt å ligge mange timer i sengen uten å få sove altså! For å våkne litt bestemte jeg meg for å se igjennom storyene på snapchat, og da skjønte jeg lite. Det var fullt av bilder og videoer av vinglass, folk som synger og blinkende nattklubblys. Hva er det jeg ikke har fått med meg, som er så festlig midt i uka? Jeg måtte tenke meg om både en og to ganger før det gikk opp for meg at det var fredag i går.

Da veit du at det er jobbhelg. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det er ikke så lett å prioritere blogging når jeg egentlig burde være i seng akkurat nå, men jeg hadde så lyst til å vise frem kveldens resultater. Det er så viktig for meg å sette mat øverst på lista når jeg er sliten og trøtt, fordi det legger hele grunnlaget for hvordan min neste dag kommer til å bli. Jeg laget meg derfor en god middag, og gjorde istand chiagrøt med havre og rå kakao til frokost og presset over en liter med grønn juice. Juicen inneholder blant annet en hel brokkoli, mye spinat, gulrøt, selleri, sitron, mynte og ananas. 

 

Jeg vet at morgendagen blir så mye lettere, hvis jeg gjør noen grep dagen før! Dagen blir så slitsom hvis man går og er sulten, har lite energi og svingende blodsukker, jeg blir også skikkelig gretten! Det er også så lett og bare ta noe raskt og usunt hvis man ikke har noe bedre alternativ rett foran nesen hvis det er krisetilstander.

 

Lunsj til jobb laget jeg i går og ligger allerede klar i kjøleskapet, jeg har min trofaste chiagrøt og en ordentlig næringsrik juice, alt står klart til meg i morgen tidlig og kommer garantert til å gjøre søndagen min mye bedre! Garantert mye bedre enn de som ligger i sengen til langt på dagen i morgen og angrer på den siste drinken i går. 😉 

 

I tillegg startet jeg et lite prosjekt: spiring av mungbønner! 
Gleder meg til hvordan resultatet blir. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det værste med å lage mat: rydde etterpå. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Chiafrø, havregryn, coop økologiske kokosmelk (er best syns jeg), rå kakaopulver og en ts surdeigssarter. <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nå kan søndagen bare komme!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Deilig å være godt forberedt. Jeg prøver å være det hver dag, men det er ikke så lett!
Forbereder du morgendagen? 

 

 

#mat #helg #søndag #juice #grønn #økologisk #sunt #grøt #sjokolade #kakao #supernature #rå #chia #chiafrø #spirer #bønner #underholdning