S u p e r j u i c e !

 

Denne tiden av året er høytid for forkjølelse, nesten alle går rundt og snufser og det er jo ikke så rart når gradestokken kryper ned under null. Jeg har aldri vært noen vinterperson, ikke er jeg glad i å stå på ski og ikke minst så hater jeg kulde. Jeg er en skikkelig frysepinne! Heldigvis inneholder også denne årstiden noe av det beste jeg vet; julelys og telys, deilige kosegensere, varm te, suppe og ikke minst juice!

Og så er det jo litt hyggelig med snø i jula, naturen er jo så vakker da! 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Før helgen merket jeg at formen ikke var helt på topp, og på fredag dro jeg hjem fra jobb etter bare en time. Jeg føler meg så “slem” når jeg drar hjem fra jobb eller ringer for å si at jeg er syk, men det er ikke så veldig kult å jobbe på et kundesenter med halsvondt heller. Derfor har jeg brukt helgen min på å prøve å bli frisk, og jeg må si at det ble et ganske vellykket prosjekt. Jeg er fortsatt litt pjusk, men absolutt brukbar altså! 

 

Jeg har endelig kjøpt meg juicer!
En av tingene jeg har savnet mest etter at jeg flyttet hjemmefra (igjen!) er juiceren. Det finnes ikke noe bedre enn ferskpresset juice, hvis man ser bort i fra sjokolade selvfølgelig. Det fine med juicer er at man kan få i seg en masse næring fra store mengder grønnsaker, uten å måtte spise 2 kg brokkoli om dagen. En ting som er superviktig når man er syk er å få i seg nok næringsstoffer, men det kan være vanskelig når matlysten og formen ikke er helt på topp. Tenk så deilig og bare gi juicemaskinen masse grønnsaker og litt frukt og sitte igjen med en superdrikk som smaker utrolig godt og gjør enda bedre for kroppen!  

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sjekk den fargen!

 

Du kan bruke akkurat hvilke grønnsaker og frukter du vil. Jeg bruker som regel bare det jeg har i kjøleskapet, spesielt grønnsakene som snart synger på siste verset. Da slipper jeg å kaste så mye mat! Bruk gjerne mye grønnsaker, så slipper du unna store mengder fruktsukker. 

Hvilke frukt og grønt jeg brukte i denne juicen finner du lenger ned. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det er ikke fullt før det renner over?

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gamlefar måtte smake selvfølgelig

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Han likte det ikke

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sett noe så søtt?! Sølt juice da

 

 

Jeg kjøpte min juicer på clas ohlson for 1500.- Det er en slowjuicer, som betyr at den presser juicen ut av grønnsakene. Hvordan den er i kvalitet i forhold til dyrere juicere vet jeg ikke, men jeg er i alle fall fornøyd! Den holder lenge til mitt bruk, er effektiv og lett og rengjøre. De har også en sentrifuge-juicer til rundt en 500 lapp, det var sentrifuge vi hadde hjemme, og den fungerte også supert! Eneste er at den bråker litt mer, og jeg har også lest at det kan bli varmt i sentrifugen og dermed man mister noe av næringsstoffene under prosessen. Akkurat det vet jeg svært lite om, men jeg kan ikke tro at det er det som burde avgjøre om du skal kjøpe en sentrifuge-juicer eller slow juicer. Tenkt først og fremt på prisen! 

 

Her er min rødbete-juice!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg tar som regel vare på stilken på brokkolien (hvis jeg ikke bruker hele) slik at jeg kan juice den. 

 

Det som er negativt med juicing at at du minster nesten alle fiberne i grønnsakene og det blir en del avfall fra grønnsakene som kastes. I tillegg er det mange som bruker mye frukt i juicen sin, og det inneholder mye mer fruktsukker enn grønnsaker. Jeg prøver å bruke hovedsakelig grønnsaker, og frukt for å sette en søtere og mer syrlig smak på juicen. 

Heldigvis har jeg noen triks på lager for å unngå mye avfall fra juicepressingen, følg med!

 

 

#juice #gulrøtter #rødbeter #mat #helse #ernæring #syk #matblogg #underholdning #kanin #ananas #ingefær #side2 #frabloggerne

 

Viltsuppe med elg og ovnsbakte poteter

 

Som sagt tidligere så fikk vi ben av Elg som jeg kunne koke kraft på av stefaren min. Han elsker jakt, og det syns jeg er helt supert, for da kan jeg få viltkjøtt av dyr som har levd et fritt og naturlig liv, utelukkende på gress og mat fra naturen. Dette er bærekraftig, økologisk (selv om en elg ikke er Debiomerket, så ja, den er jo det i mine øyne), sunnere, dyrevennlig, kortreist og alt mulig av merkelapper med gode verdier man kan sette på et stykke kjøtt.

Akkurat slik jeg liker det!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kjøttet som satt igjen på bena jeg skulle kokte kraft på har vi nå spist middag av i mange dager, tenk så mye godt kjøtt som ellers ville vært kastet! Denne suppen laget jeg på lagtidskokt kraft fra bena, 4 jordskokker, en halv blomkål, en stor løk og 7-8 passe store sjampinjonger. Løk og sopp brunet jeg først i pannen før jeg slang resten av ingrediensene i en kjele, fylte med vann til det toppet grønnsakene og lot det putre til grønnsakene var møre. Krydderet jeg brukte var sennepsfrø, muskat, pepper og bukkehornsfrø. Til slutt stavmikset jeg det sammen og tilsatte en boks kokosmelk. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Blomkål, elgkraft og sennepsfrø

 

Potetene er strødd med olivenolje (for en gangs skyld, hadde ikke smør! krise!), pepper, oregano og rosmarin. Og litt salt da. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Toppingen til suppen er par strimler fra det langtidskokte kjøttet fra kraftbena som jeg freset litt i en panne. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det er fullt mulig å bytte ut kokosmelk med matfløte, og du kan bruke akkurat hvilke grønnsaker du vil, men jeg syns det var godt med blomkål og jordskokk. Passet veldig fint til elg!

Egentlig skulle det noen rosenkål sammen med potetene i ovnen, men det gikk i glemmeboken. Slikt skjer!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Denne suppen reddet i alle fall søndagen min, perfekt etter en lang dag! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

 

 

Ønsker alle en fantastisk fin torsdag!

 

#kortreist #elg #vilt #mat #helse #suppe #matblogg #underholdning #poteter #norgetrengerbonden #jordskokk #blomkål 

 

sunday-prep

 

Jeg våknet klokken 06.45 i dag for å gå på jobb, etter bare to timers søvn. Det er så kjipt å ligge mange timer i sengen uten å få sove altså! For å våkne litt bestemte jeg meg for å se igjennom storyene på snapchat, og da skjønte jeg lite. Det var fullt av bilder og videoer av vinglass, folk som synger og blinkende nattklubblys. Hva er det jeg ikke har fått med meg, som er så festlig midt i uka? Jeg måtte tenke meg om både en og to ganger før det gikk opp for meg at det var fredag i går.

Da veit du at det er jobbhelg. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det er ikke så lett å prioritere blogging når jeg egentlig burde være i seng akkurat nå, men jeg hadde så lyst til å vise frem kveldens resultater. Det er så viktig for meg å sette mat øverst på lista når jeg er sliten og trøtt, fordi det legger hele grunnlaget for hvordan min neste dag kommer til å bli. Jeg laget meg derfor en god middag, og gjorde istand chiagrøt med havre og rå kakao til frokost og presset over en liter med grønn juice. Juicen inneholder blant annet en hel brokkoli, mye spinat, gulrøt, selleri, sitron, mynte og ananas. 

 

Jeg vet at morgendagen blir så mye lettere, hvis jeg gjør noen grep dagen før! Dagen blir så slitsom hvis man går og er sulten, har lite energi og svingende blodsukker, jeg blir også skikkelig gretten! Det er også så lett og bare ta noe raskt og usunt hvis man ikke har noe bedre alternativ rett foran nesen hvis det er krisetilstander.

 

Lunsj til jobb laget jeg i går og ligger allerede klar i kjøleskapet, jeg har min trofaste chiagrøt og en ordentlig næringsrik juice, alt står klart til meg i morgen tidlig og kommer garantert til å gjøre søndagen min mye bedre! Garantert mye bedre enn de som ligger i sengen til langt på dagen i morgen og angrer på den siste drinken i går. 😉 

 

I tillegg startet jeg et lite prosjekt: spiring av mungbønner! 
Gleder meg til hvordan resultatet blir. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det værste med å lage mat: rydde etterpå. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Chiafrø, havregryn, coop økologiske kokosmelk (er best syns jeg), rå kakaopulver og en ts surdeigssarter. <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nå kan søndagen bare komme!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Deilig å være godt forberedt. Jeg prøver å være det hver dag, men det er ikke så lett!
Forbereder du morgendagen? 

 

 

#mat #helg #søndag #juice #grønn #økologisk #sunt #grøt #sjokolade #kakao #supernature #rå #chia #chiafrø #spirer #bønner #underholdning 

 

 

Langtidsstekt elg med ovnsbakte grønnsaker

 

Forrige helg var Espen og jeg hjemme hos mamma og stefaren min, Tor, en tur. Tor er lidenskapelig opptatt av jakt (alle som jaker er vel det?!) og han har alltid masse kjøtt i fryseren. Vi fikk med så mye god mat hjem, i tillegg til benrester som jeg hadde “bestilt” før jakta startet i høst. Jeg er utrolig glad i viltkjøtt, både på grunn av smaken og det faktum at dyrene fôrer opp seg selv ute i det fri, utelukkende på gress og beite. Sunt, bærekraftig og bra for dyra! 

Prosjektet denne uken har derfor vært å koke kraft på alle bena, og min slow cooker har gått i ett hele døgnet. Det var også mye kjøtt igjen på bena som jeg har plukket av, og det ble elgkjøtt til i alle fall fire-fem middager bare det. Kjøttet ble så mørt og godt! Nesten så jeg ville kalle det for “Pulled moose”. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Siden jeg skal jobbe hele helgen mens Espen er i Manchester med jobben, så blir ikke matlaging så høyt prioritert. Når jeg jobber shift så er det også veldig merkelig og lage middag før jobb! Jeg gjorde det derfor enkelt og laget en stor form med diverse grønnsaker jeg fant i kjøleskapet, helte over litt smeltet meierismør, inn i ovnen på 200 grader i ca. 40 minutter. Det er enkelt å bare fordele grønnsaker og kjøtt i fler matbokser og ha i kjøleskapet, så kan jeg raskt putte en i veska på vei til jobb eller varme opp her hjemme. Når jeg kommer hjem fra jobb klokken halv 12 i kveld, og skal opp igjen halv 7 i morgen tidlig så er det en superfin løsning for meg. 🙂 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nå skal jeg kose meg litt her, med god mat og dandy blend før jeg må trave videre til jobb. Må forresten legge til at jeg kjøpte meg noe i går som jeg er skikkelig gira over, og gleder meg til å vise deg i løpet av helgen! Yay! 

 

Håper du får en flott helg, og ikke må jobbe så mye som jeg skal. 🙂 
 

God fredag!

 

 

 

#mat #elg #godt #sunn #helse #økologisk #pulled #grønnsaker #mattips #helg #fredag #ernæring 

 

 

Snickerskake uten hvitt sukker og gluten

 

Hvem liker vel ikke snickers?! Snickerskaken har nok komme for å bli, og for oss helsefreaks så er det ikke til å komme utenom at vi må prøve å lage vår egen versjon.

Etter at jeg hadde frokostbesøk forrige helg så hadde jeg igjen en hel del hjemmelaget sjokoladepålegg. Siden jeg er stor motstander av å kaste mat så måtte jeg prøve å finne på noe å bruke opp dette på, og siden jeg hadde bedt inn til middag på søndag, så valgte jeg å prøve å lage en nøttekake. Jeg har sett litt oppskrifter på slike kaker på diverse blogger osv, men husket ingen eksakt oppskrift i hodet. Jeg laget derfor min egen versjon!

Den ble godt tatt imot av alle gjestene, så denne er kvalitetssikret! 

 

sunn snickers kake uten sukker glutenfri
 

Snickerskake uten raffinert sukker og gluten

1 del peanøtter 
1 del pecannøtter
1 del glutenfri havregryn
1 del dadler uten sten
1 ss kokosolje 

Jeg lager nesten alltid mat på slump, og er ikke så flink til å måle opp det jeg bruker. Her har jeg delt opp oppskriften i fire deler, hvor en del er dadler, en del er peanøtter (viktig pga. den velkjente snickers-smaken) og de to andre delene egentlig er opp til deg selv å velge. Jeg brukte denne gangen en del peanøtter, en del pecannøtter og en del havregryn. Du kan bytte ut havregryn med nøtter også, om du ikke vil ha korn i kaken. 

 

 

sunn snickers kake uten sukker glutenfri

 

Hell alle ingrediensene i en foodprossessor eller liknende, og kjør til nøttene er passe store biter, og dadlene og eventuelt smøret er jevnt fordelt. Ikke kjør til massen blir helt glatt, siden du vil ha litt crunch i bunnen! 

sunn snickers kake uten sukker glutenfri

sunn snickers kake uten sukker glutenfri

 

Klem deretter massen ut i formen. 

sunn snickers kake uten sukker glutenfri

 

Sunnere sjokoladetopping / sjokoladepålegg! 

Den er så enkel, og krever bare en halv – til en banan (kommer ann på hvor mye du vil lage og hvor glad du er i banan), 3-4 dadler (uten sten) og 2 ss rå kakaopulver. Kjør ingrediensene i en foodprosessor til massen er helt jevn. Sjokoladen kan smøres på kaken med en gang. 

Rå kakaopulver er veldig sunt, og du får kjøpt det i de fleste helsekost. Der er rik på antioksidanter og andre næringsstoffer fordi den ikke har vært varmebehandlet. Jeg syns også smaken er rundere og ikke så bitter som “vanlig” kakaopulver. 

 

sunn snickers kake uten sukker glutenfri

 

Hakk litt nøtter og strø over kaken, så er du ferdig. 
Sunnere, raw og vegansk kake på 10 minutter! 

Håper du lar deg friste, det er jo tros alt lillelørdag! 

Ønsker deg en god dag,


 

#kake #søtsaker #sunn #raw #vegansk #sjokolade #kos #peanøtter #dalder #snickerskake #snickercake #sjokoladepålegg #hjemmelaget #mat #kake #livsstil