Hjemmelaget salsa med krydder og urter

Et av de aller beste helsetipsene er å lage hjemmelaget mat. Salsa kan brukes til mye, men er kanskje mest vanlig å bruke til taco. I Norge har fredagstacoen nesten blitt hellig, og jeg syns det er helt topp! Til taco bruker man grønnsaker, meieriprodukter og gjerne bønner, chili og annet snacks. Salsaen i glass fra butikken er sikkert grei den, men ingenting topper hjemmelaget!

Å lage salsa er utrolig lett og går fort. I utgangspunktet trenger man ikke mange ingredienser, men jeg liker å ta det et steg lenger for smaken sin skyld, og kjører på med urter og krydder. Man kan til og med ta det enda et steg lenger, og la den stå på benken over natta for å fermentere! Men la oss ta et steg av gangen nå.

hjemmelaget salsa diy fersk fermentert taco krydder urter

Urtene og krydderne du bruker kan være ferske eller tørket. Jeg bruker en fin blanding av det jeg har tilgjengelig, men foretrekker det meste ferskt. Her bruker jeg fersk hvitløk, chili og basilikum, og tørket gurkemeie og oregano.


Ingredienser:
1 boks hakka tomater (du må gjerne bruke ferske tomater!)
1 rødløk
1 chili
3-4 fedd hvitløk
1 stor neve fersk basilikum
1 ss paprikakrydder
1 ss oregano
1 ss honning
1 ts tørket gurkemeie
1 ts spisskummin
1 klype pepper, salt og muskat

Slik gjør du:
Finhakk rødløk, hvitløk, chili og tomater hvis du bruker ferske. Ha alle ingrediensene i en bolle og rør godt slik at honningen løser deg opp. Ha salsaen i et glass og oppbevar i kjøleskapet, holder seg ca. en uke.

hjemmelaget salsa diy fersk fermentert taco krydder urter

Nå er salsaen din egentlig ferdig. Men!

Vil du fermentere salsaen din?
Fermentering gjør maten lettere fordøyelig, probiotisk og full av enzymer. Det setter også en spennende spiss på maten, som er gøy for oss som liker å eksperimentere med mat! Enkelte hevder at vi bør få i oss noe fermentert mat hver dag for helsen sin skyld. Når der er så gøy å lage og prøve noe nytt, og i tillegg setter en ekstra prikk over i’en på maten, så hvorfor ikke?

Det er faktisk så enkelt, jeg lover. Grønnsaker har et naturlig innhold av mikrober i skallet, blant annet melkesyrebakterier, som er de som tar seg av fermenteringen. Et annet ord for fermentering er melkesyregjæring, på grunn av melkesyrebakteriene. I utgangspunktet setter naturen i gang fermenteringen av seg selv dersom du kutter opp grønnsakene og lar det stå i en krukke i romtemperatur, fordi melkesyrebakteriene formerer seg når de er i væske, er i temperaturer de trives i og får mat (sukker fra grønnsakene og honningen er mat for melkesyrebakteriene). Disse bakteriene fordøyer sukkeret i maten, og etterlater seg et helt unikt produkt hver gang.

Ettersom jeg bruker tomater fra boks, skreller løken og vasker chilien vil jeg være sikker på at salsaen inneholder nok melkesyrebakterier til å sette i gang fermenteringsprossessen. Derfor tilsetter en liten slant med væske fra ferdig sauerkraut, vannkefir, kombucha eller noe annet fermentert i salsaen, rører det godt inn og lar den stå på benken ca. 24 timer. Står den lenger enn det så syns jeg den blir for sur / for fermenter, men dette kan du smake deg frem til selv! Deretter går den i kjøleskapet, der trives ikke bakteriene så godt, så der stopper fermenteringsprossessen litt opp. Her kan den stå til den blir spist opp, og det tar nok ikke mange dagene!

hjemmelaget salsa diy fersk fermentert taco krydder urter

Syns du fermentering er spennende og vil lære mer? Jeg liker bøkene til Gry Hammer kjempegodt, både Fermentering og Den Moderne Jeger er å anbefale!

Husk å følg meg på instagram og tagg meg i bildene dine hvis du prøver en av oppskriftene mine! Fortell meg hva du syns!

Du finner meg på Instagram her: Lisamalenee

So long,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *